brak
punktów
brak
Witaj, Gościu.
Zachęcamy do rejestracji i korzystania z Forum.

Jesteś w:   Forum strona główna  ‹  Diablo 3  ‹  Klasy Postaci  ‹  Szaman

Wyszukiwarka:  

Zaawansowane wyszukiwanie

Witch Doctor to nie Szaman!

Wasze zdanie na temat danej klasy.
Wyślij odpowiedź
22 posty(ów) • Strona 1 z 3 • 1, 2, 3

Witch Doctor to nie Szaman!

Postprzez Arthas » 08 Wrz 2011, 11:36

Witam,
Wydaje mi się, że idziemy w złym kierunku nazywając Witch Doctora szamanem skoro szaman to shaman w j.angielskim.
Poza tym shaman nie jest mroczny tak jak WD.
Bardziej trafną nazwą był by chyba czarownik ( jak w tej starej reklamie "czarownik czarownik gdzie jest kropelka zepsuć mi sie pokrętło od radia" czy jakoś tak... On wyglądał zupełnie jak nasz WD :)
witch - wiedźma
warlock - czarnoksiężnik
shaman - szaman
mage - mag
witcher - wiedźmin

Sprawdziłem w słowniku co znaczy czarownik:
Czarownik po angielsku
•enchanter
•enthralling
•magician
•sorcerer
•warlock
•witchdoctor

Jak widać ostanie to nasz WD, tak więc chyba zgodzicie się ze mną, że WD nie mozna nazywać szamanem?
Awatar użytkownika
Arthas

Dołączenie: 08 Wrz 2011, 01:21
Miejscowość: Gorzów Wlkp

Re: Witch Doctor to nie Szaman!

Postprzez Mr Olo » 08 Wrz 2011, 11:52

Myślę, że słownik nie uwzględnia tak konkretnie takich słów. Po prostu ogólnie wypisali do słowa czarownik synonimy.

Tak samo jak w słowniku słowo rycerz może być zapisane np.
knight
warrior
cavalier
fighter
a w rzeczywistości to te słowa tego samego nie oznaczają, choć jest podobieństwo.
Awatar użytkownika
Mr Olo
Rzemieślnik

Dołączenie: 26 Wrz 2010, 18:50

Postprzez FacelessOne » 08 Wrz 2011, 12:01

Ok, bardzo trafna analiza, ale musisz teraz wziąć pod uwagę dwa bardzo ważne aspekty. Po pierwsze pochodzenie, WD jest typowym członkiem pierwotnego plemiona, nie należny do starszyzny, ale pełni bardzo odpowiedzialną funkcję, jest odpowiednikiem kapłana w bardziej rozwiniętych społecznościach (w realiach fantasy oczywiście :D). Dodatkowo same umiejętności WD wręcz nakazują nazywać go Szamanem: plagi, klątwy, ogólnie cały ten mistycyzm i wzorowanie się na voodoo.
Image
Awatar użytkownika
FacelessOne

Dołączenie: 27 Lis 2009, 20:42

Postprzez Ajantis » 08 Wrz 2011, 15:55

Przy tłumaczeniu nazw własnych tłumacz bierze pod uwagę nie tylko znaczenie dosłowne, ale szereg innych elementów, które większość osób nie uwzględnia. D3 tłumaczą profesjonaliści. Trochę więcej wiary w nich :)
"Jesteśmy jedynie małymi pakietami w tym Internecie życia..."

www.war-masters.org ::: Klan War Masters - razem od 2000 roku
www.youtube.com/user/ajantispl ::: Pierwszy polski vlog o Diablo 3
Awatar użytkownika
Ajantis

Dołączenie: 06 Mar 2011, 13:52
Miejscowość: Sosnowiec
  • Strona WWW

Postprzez Arthas » 08 Wrz 2011, 23:37

Zgodzę się co do synonimów ale FacelessOne pojechałeś z tym szamanem. Co szaman ma wspólnego z voodo, plagami czy klątwami (z jakiej kolorowanki się o tym dowiedziałes?). Wszystkie te 3 umiejętności mozna przypisac czarownikowi. Szaman to przede wszystkim totemy i leczenie ran! Żadnych z tych umiejętności nie posiada WD, zresztą WD nosi różdżkę taką jak nekraś. Wyobrażasz sobie szamana z taką różdżką?
ps: w wowie występują obie te postacie shaman którym da sie grac i witch doctor (npc do ubicia).
Awatar użytkownika
Arthas

Dołączenie: 08 Wrz 2011, 01:21
Miejscowość: Gorzów Wlkp

Postprzez FacelessOne » 09 Wrz 2011, 07:05

Spór jest jałowy, szaman to najbardziej pasujące polskie tłumaczenie. A WD doskonale wpisuje się w to wszytko co przedstawiają sobą szamani. Voodoo jest najlepszym przykładem magii plemiennej, której właśnie reprezentantami są szamani, co do leczenia... sory D3 to nie WoW i nigdy nie było w tej grze klas leczących. Nawet nie chcę wspominać o samym wygładzie postaci i maskach, których właśnie design był inspirowany totemami oraz afrykanerskimi/.... maskami plemiennymi/obrzędowymi... WD dysponuje wieloma umiejętnościami, które można swobodnie przypisać tylko magii szamańskiej, a to że nie jest w 100% odpowiednikiem swojego archetypu to tylko dlatego, że Blizzard po drodze wymieszał kilka składników, dobrym przykładem może być Mnich, "święty wojownik" wyglądem/akcentem przypominający gościa ze wschodniej Europy, w dodatku po Shaolin z kropką na czole i brodą.
Image
Awatar użytkownika
FacelessOne

Postprzez Mr Olo » 09 Wrz 2011, 13:38

Zgadzam się z FacelessOne, szaman to szaman ;)

Po za tym lekka modernizacja klas przez Blizz mi się podoba.
Awatar użytkownika
Mr Olo
Rzemieślnik

Dołączenie: 26 Wrz 2010, 18:50

Postprzez Ramsey » 10 Wrz 2011, 06:31

No ja uwżam, że Znahor by bardziej pasował, ale i tak będę go nazywać Witch Doctor, Doktorek, albo WuDe :D
Mi coś nazwa szaman też nie leży, ale co poradzić?
Awatar użytkownika
Ramsey

Dołączenie: 02 Sie 2011, 13:45

Postprzez FacelessOne » 10 Wrz 2011, 07:39

Jedynym problemem ze znachorem to jest to że WD jest nacechowany na eksterminację, a nie leczenie podagry :D
Image
Awatar użytkownika
FacelessOne

Postprzez Ramsey » 10 Wrz 2011, 23:10

Może i masz pod tym względem rację, ale nie zapominajmy, że tym terminem ochrzczono Witch Doctorów Trolli z Warcrafta w polskiej wersji. A widzę, że kolega bardzo mocno pojmuje szamana standradami WoW'a- totemy, żywioły, siły natury.
Ponadto ja też mam bardzo ale to bardzo silne skojarzenia kiedy patrzę na Witch Doctora z Diablo 3- BARDZO przypomina mi trolla Witch Doctora. Postura, animacje, to, że nie boi się groteskowych czy wręcz obrzydliwych umiejętności ani bawienia się śmiercią, a jednoczenie jest bardzo inteligentny, uduchowiony i dziki właśnie.

Do tego dochodzi też to, że bardziej mi się Zanhor podoba z samego brzmienia- kwestia gustu. Oczywiście uwielbiałam grać szamkiem w WoWie, ale też czuję, że szaman z WoW'a a ten z Diablo są zbyt różni, (i dzięki bogu) i jeśli ktoś jest zżyty mocno z WoWem, może mieć małe zgrzyty bo i tak ma inne wyobrażenie na temat szamanizmu.

Naprawdę bardzo ciężko jest oddać ducha Witch Doctora przy tłumaczeniu i ja rozumiem, że polonizacja D3 nie będzie idealna, bo jednak nasze języki mocno się różnią. Ale liczę, na to, że Polacy wyjdą z tego obronną ręką- czyli tak jak to było w Diablo 2.

Oglądałam game-playe Monka i DH. Powiem wam chłopaki tyle- monk jest (przynajmniej na początkowych levelach) fantastyczny :)

Przez moment zachciało mi się nim najpierw zagrać niż WD, ale potem zobaczyłam gp z WD i znowu wolę zagrać typem klasy którym do tej pory się nie interesowałam :)
Awatar użytkownika
Ramsey

Dołączenie: 02 Sie 2011, 13:45

Następna

Wyślij odpowiedź
22 posty(ów) • Strona 1 z 3 • 1, 2, 3

Powróć do Szaman

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Ekipa • Usuń cookies utworzone przez forum • Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Copyright © 2009 Diabloportal.pl  |  Wszelkie prawa zastrzezone

Materialy zawarte w serwisie sa objete prawem autorskim.
Ich kopiowanie, powielanie badz rozprowadzanie bez zgody Redakcji jest zabronione.

Home  /  Forum  /  Artykuly  /  Video  /  Galeria  /  Download

News  |  Artykuly  |  Blogi  |  Pliki  |  Video  |  Kody  |  Osiagniecia  |  FAQ