Chat i przedmioty
Bashiok napisał, że z pewnością się zdziwi, jeśli w Diablo 3 nie uświadczymy czegoś na wzór „odnośników” do przedmiotów. O co chodzi? Może nie wyraziłem się zbyt jasno, ale nie do końca wiedziałem jak to napisać. Chcąc sprzedać pewien item, możemy w ogólnym chacie podać odnośnik do przedmiotu, a w okienku rozmowy pojawi się nazwa naszego itemu (zwykle w różnej maści MMORPGach kolorowa). Po kliknięciu w nazwę otworzy nam się mini okno ukazujące wygląd, opis i charakterystyki przedmiotu. Jest to zabieg stosowany już chyba we wszystkich możliwych masywnych internetowych eRPeGach.
Bashiok: „Naprawdę chcemy zapewnić coś takiego rozgrywce. Wydaje mi się, że jest to jedna z tych rzeczy, które mają poparcie większości graczy. Byłbym zaskoczony, jeśli tego nie zobaczymy w grze. I miałbym taką twarz

Musi być sposób, aby pokazać graczom przedmiot, który właśnie znalazłeś, bez konieczności handlu, czy wyrzucenia go na ziemię.”
Przedmioty z zadań
Bashiok: „Przedmioty z zadań są teraz przechowywane bezpośrednio w samym queście. Nie wykorzystują już miejsca.”
Więc miast przekopywać się przez tony przedmiotów w ekwipunku, aby tylko sprawdzić, czy gdzieś tam nie pałęta się szukana przez nas czaszka, wystarczy otworzyć quest-log i zerknąć, czy dane zadanie zostało odhaczone.
Przetrzymywanie punktów umiejętności
Być może najbardziej interesującym postem był ten napisany przez użytkownika, który wyrażał pewne obawy odnośnie usunięcia takich umiejętności, które aby móc zdobyć, należało przejść przez pół albo i całe drzewko (tak jak to było w D2). Zamiast tego umieszczono umiejętności w rzędach, co (wg usera) wpłynie na graczy w taki sposób, że będą skill pointy przetrzymywać aż do danego levelu odblokowującego dany tier (rząd) z umiejętnościami. A tego Blizzard chce uniknąć.
Bashiok: „Reset umiejętności pojawi się w grze jako nagroda za wykonanie pewnego Questu, zapewne raz na poziom umiejętności (prawdopodobnie). Uważam, że to super, że ludzie już próbują tworzyć buildy. Jednocześnie uważam, że to szaleństwo, jeśli ktoś chce przejść połowę gry, nie wybierając nawet jednej umiejętności. Przyznaję, nie próbowałem, ale nie mogę… Nie wiem dlaczego, ale wydaje się to po prostu niewykonalne. To nie Diablo 2. Pamiętam, że dochodziło się tam do poziomu 20+, nie wykorzystując nawet jednego punktu.
Jeśli Twoim celem jest jak najszybsze levelowanie, nie widzę, jak przetrzymywanie punktów umiejętności aż do lvlu 14ego miałoby zagwarantować Ci jakieś korzyści. I to z możliwością resetu skilli.
Gdy będę miał trochę wolnego czasu (haha), sprawdzę jak to się ma w praktyce. Bez skilli i bez cech. Uuu. Będzie bolało…”
Bashiok naprawdę zdecydował się na ten krok i podzielił się z nami swoimi doświadczeniami z gry. Stworzył Barbarzyńcę i Czarodzieja, grając od poziomu 1 do 6, bez wyboru żadnych umiejętności i cech. Jakkolwiek test okazywałby się ograniczony, Bashiok miał nie lada problem, szczególnie z Czarodziejem. Konkluzja? Gra się żle. Barbarzyńca na początku jeszcze dawał radę, jako że to postać skupiająca się głównie na broniach. Ale nawet później, dochodząc do poziomu piątego, zrobiło się ciężko. Z Czarodziejem, skupionym przede wszystkim na czarach, było jeszcze gorzej. Znacznie gorzej. Permanentna śmierć ze względu na możliwość używania tylko laski i jej ustępującej pod względem miecza ostrości (albo i raczej jej braku).
Bashiok: „Rozmawiałem z Jay’em (Wilsonem) o przetrzymywaniu punktów umiejętności i wyszedł z dość mądrymi argumentami. Najważniejszym był taki, że nie można teoretyzować na temat buildów na tym poziomie. Przez wzgląd na runy. Podstawowy czar Magiczny Pocisk to umiejętność z pierwszego rzędu, ale w pełni zrunowana może stworzyć z niej broń, wykorzystywaną na samym końcu gry, tańsza w eksploatacji, niż umiejętności z wyższych rzędów.”
Powiedziano także, że zawsze znajdzie się runa dla każdej umiejętności, która nie będzie zmieniać nic, prócz zwiększonych obrażeń i zasięgu. Pojawiały się pytania odnośnie dość dramatycznych zmian, jakie mogę wprowadzić runy w skillach oraz sugestie, aby lepiej takich run nie stosować. Czy rzeczywiście zrezygnowalibyście z tego? Nie wykorzystalibyście takiej runy? Chyba nie.
[PORTAL]